11.04.18

Indenfor i The Atelier: Berlin’s Mia Moss

Indenfor i The Atelier: Berlin’s Mia Moss

Halvt keramiker, halvt brobygger – keramikeren Mia er indbegrebet af pæonernes særkende – dybt fascinerende, når de står i fuldt flor.

**bloomon’s forårsbuketter byder på et væld af farver og kreativitet. ATELIER , vores nyeste kollektion, er inspireret af måden, kunstnerne skaber deres værker på. I løbet af de næste syv uger banker vi på i atelieret hos de kunstnere, der inspirerer os. Fra Berlin til Belgien, maleri til keramik… deres arbejde er skabt til at inspirere andre og lokke den indre kunstner frem. **

Mød Mia.

Legesyg. Farverig. Eventyrlysten.

Et luftigt atelier badet i sollys, sprøjtet til med ler og blå glasur. Der er ansigter på vaserne. Ved drejebænken sidder den indfødte berliner, keramikeren Mia Moss fra Moss Keramik. Hendes legesyge stråler ud af hendes værker. Som både keramiker, social brobrygger og social entreprenør er hun indbegrebet af pæonernes særlige aura, der fascinerer, når de springer ud.

Hvad er skabende kunst for dig?

At være menneskelig. Vende tilbage til det basale. Keramik har eksisteret i de sidste 30.000 år. Vi udviklede kunsten at skabe keramik. Men al slags kreativ håndværk er noget særligt og ligger integreret i os – det får mig til at føle mig i total ro og balance.

“At skabe giver magt. Hvis du laver dine egne ting, kan du skabe din egen kultur. Du kan ændre på tingene omkring dig.” – Mia Moss, Moss Keramik

Hvordan endte du med keramik?

Jeg gik først for alvor ind i det keramiske, da jeg blev færdig med eksamen. Jeg voksede op i Amerika og studerede brugskunst med fokus på metalsnedkeri. Her kom jeg ind i et fællesskab i et keramikstudie, Midwest Clay Project. Jeg var solgt med det samme og tilbragte alle ledige øjeblikke der. Jeg elskede fællesskabstanken – med unge, gamle, begyndere og øvede – der alle arbejdede sammen og deltes om pladsen.

Q22018B-MIAMOSS-2

Hvad er dit yndlingsmateriale, når du arbejder?

Ler, selvfølgelig! Og mit yndlingsler er, når det er råt, fugtigt og klistret i konsistensen. Det er helt perfekt til et nyt projekt på drejebænken. Der er så mange muligheder med ler. Og mange tørreteknikker at prøve af.

Q22018B-MIAMOSS-3

**Beskriv din kreative proces – har du et ritual? **

Bare det at forberede leret er et ritual i sig selv. Jeg laver mig en kop kaffe, åbner vinduerne, lukker frisk luft ind og sætter mig ned. Jeg lytter altid til musik eller en podcast, når jeg arbejder. Og jeg kører med to forskellige arbejdsmetoder:

Når jeg er inspireret, sætter jeg mig på drejebænken og laver hvad som helst! Nogen gange har jeg en idé; andre gange lader jeg leret guide mig. At eksperimentere og udforske er virkelig vigtigt.

Andre dage føler jeg mig totalt uinspireret (det kan ske for alle). Jeg laver det nødvendige antal, der holder gang i butikken. På den måde skal jeg ikke tænke for meget; jeg har allerede sorteret efter vægt, design og størrelse. Det er mit ”produktions-mode”.

Q22018B-MIAMOSS-4

Hvordan finder du inspiration?

Jeg udsætter bare mig selv for masser af den! Berlin har de bedste gallerier. Virkelig! Bare du går ned ad gaden, bliver du inspireret af gadekunsten. Jeg læser også for at ruske op i kreativiteten. Lige nu er det en masse science fiction fra 1950erne-70erne. Noveller, der har inspireret mig til min seneste kollektion, som handler om alt inden for retro-futurisme.

Værktøjet, du ikke kan leve uden?

Jeg havde kun ét værktøj med mig hjem fra USA: Min flerfarvede

Mudtools rib. Det var en gave, og jeg bruger den til absolut alting! Jeg kunne dog ikke gøre noget som helst uden min drejebænk og min ovn.

Q22018B-MIAMOSS-5

Hvad trigger dig til at skabe kunst?

Jeg vil gerne have folk til at forstå, at de selv kan skabe ting og sager. At skabe giver styrke. Hvis du selv producerer, giver det frihed og selvstændighed. Hvis du selv skaber dine ting, kan du lave din egen kultur. Du kan helt sikkert ændre på tingene omkring dig. Jeg arbejder lige nu på nogle specielle objekter, der vil få indflydelse på måden, du bruger dem på. Jeg håber at kunne lave om på dine daglige rutiner – at gøre dem langsommere, mere eftertænksomme og mere nydelsesrige.

En sidste ting – nævn en kunstner, vi bør kende

Kan du li’ keramik, så tjek keramikeren med rødder i Berlin, Maïa Beyrouti . Hun laver nogle virkeligt inspirerende ting.

Slip din indre kunstner løs med blomster! Vores kollektion af forårsbuketter er på gaden nu og klar til bestilling. Så hop i dine slidte overalls, grib en pensel og lad vores ATELIER buketter inspirere dig.

Læs meget mere om Mia og hendes keramikstudio på hendes website .
Q22018B-MIAMOSS-6